Ωmega Labs

MOT- microwave oven transformer - mikrohullámú sütő trafó

A MOT megtalálható minden mikrosütőben, szinte ingyen hozzájuthatunk, ha pl. lomtalanításkor szedjük össze ezeket. Létezik többféle méretű, kivitelű, teljesítményű, és szigetelésű.  A trafó primere jól láthatóan a vastagabb huzallal készült tekercsnél a két autósaru kivezetés. A szekunder eleje rá van kötve a vasmagra, a másik vége pedig, ahogy a primernél, a szekunder tekercsen kívül van, szintén saruval kivezetve. Van még a szekundernél egy vastagabb pár menetes (általában piros) vezeték, az a magnetron fűtését hivatott ellátni, szigeteljük le, és ne foglalkozzunk vele. Persze ami ingyen van, nem lehet tökéletes, hát ez a trafó végképp nem az, mivel nem arra lett tervezve, hogy zárlatban használjuk (ívhúzás, tesla), így mikor bedugjuk a konnektorba, roszabb esetben már veri is le a biztosítékot (még szakadásra hagyott szekunder esetén is), vagy ívhúzáskor elkezd füstölni az egész. Egyszer lemértem 1 darab MOT áramfelvételét, ívhúzáskor 11 Ampert vett fel, ami azt jelenti hogy 11x230=2520W. Eredetileg pedig egy 700W -os sütőből szedtem. A neten járkálva persze észre lehet venni, hogy aki MOT-ot használ rak elé egy ballasztot, ami megakadályozza mind a nagy indulóáramot, mind pedig a hatalmas áramfelvételt. Ez működik, de ehhez vagy tekerünk egy vasmagra jó vastag huzallal induktivitást, vagy egy másik MOT, illetve trafó szekunderét rövidre zárva kötjük sorba a MOT-tal a primerét. Egy MOT 2100V-ot, és típustól függően ad 300-600mA-t, normál esetben. A nagyobb ív/szikra érdekében ezeket sorba lehet kötni, de itt ismét két problémával kell szembenézni. Sorbakötés esetén a nagyobb szekunderfeszültség miatt szinte biztos, hogy átüt a primerre a vasmagról a nagyfesz. A másik a melegedés, ami azért baj, mert ezeket már nagyon sok, és nagy induktivitással kell ellátni, hogy ne melegedjenek, ezáltal nagyon leromlik a hatásfok, leesik a feszültség. Akkor mégis hogy lehet megoldani, hogy ne romoljon a hatásfok, ne melegedjen, ne csökkenjen a feszültség, és ne legyen átütés?
mot1-full
Az igazi megoldás szekunderek sorbakötése esetén a legutolsó rajz. Itt a primerek is sorba vannak kötve,így külön a motokon 1-1kV van, együtt 2kV-ot produkálnak. A primerek sorbakötése miatt megduplázódik a hálózat felé az induktivitás, így nem kell számolni az indulóárammal, és a melegedéssel.
A hatásfok sem fog romlani, mivel minden hasznos teljesítményt sikerül a trafókon tartani. Maradt az átütés, ami nagyon komoly probléma, az egyetlen igazi megoldást a trafóolajjal való kiöntés jelenti, vákumozás után. Próbálkoztam híg nitrolakk befolyatással, és ragasztópisztollyal való szigeteléssel, de itt a legkisebb résen is képes ív kialakulni (általában 8kV, vagy felette) és kész is a füstgép. Kisebb feszültségen ez a fajta szigetelés viszont elégnek bizonyult (2-4-6 kV).

Ha nem elég a 3-4kW teljesítmény, vagy kisebb feszültségen van szükség nagyobb teljesítményre, a szekundereket párhuzamosan is lehet kötni. (Itt viszont próbáljunk hasonló teljesítményű trafókat párosítani, mert egyik beterhelheti a másikat, és melegedhetnek terhelés nélkül) Ezzel a módszerrel 20 MOT-ot is be lehet kötni, nem fenyeget se melegedés, se átütés. A szemünket viszont annál inkább óvjuk az ilyen nagy áramú ívhúzásoktól, mert nagyon fényes tud lenni.(a vasmagba vezetett vezeték a trafó vasmagjára vezetett szekunderkivezetést jelenti)
Van még egy megoldás a MOT feszültségének növeléséhez egy feszültség sokszorozó képében. Müködése: az egyik diódasor a felső kondenzátor felső fegyverzetét pozitív feszültségre tölti fel (azaz negatívra az alsót), az alsó kondenzátor alsó fegyverzete negatív potenciálra kerül. Így a két kondenzátor felső, illetve alsó fegyverzetei közti potenciálkülönbség csúcsban 5,6kV lesz. Az is észrevehető, hogy több sokszorozó sorbakötése esetén sem kell nagyobb feszültségű kondenzátor, illetve dióda, mivel a rajtuk eső feszültség mindíg ugyanakkora. A terhelhetőséget a kondenzátor kapacitása hatorázza meg. Zárlat esetén leesik a feszültség. 12 dióda a minimum, inkább többet rakjunk ennél.
12kv-full
Üresjáratban 2x 5,6kV = 11,2kV feszültség van a két kivezetés közt. A terhelhetőség növelése érdekében párhuzamosan kell még kondenzátorokat bekötni. A diódáknak pedig az AC feszültség csúcsértékének a dupláját minimum el kell viselni!! Ezért kell oda sok dióda.A trafókat még így is érdemes olaj alá rakni. A képen 2 darab trafó van sorbakötve egy dobozban.

olaj1-full_small

Bedobozolva:

motujolajJ

2006-2012   © Omega Labs