Ωmega Labs

Webkamerából infra (hő) kamera:

A CCD-k alapból szélesebb spektrumban látnak, mint az ember, az UV-tól egészen a hő vagy infra tartományba. Viszont, mivel a képvisszaadáskor igyekeznek az ember által érzékelhető tartományban visszaadni a valóságot, ezért a fényt az objektív előtt egy IR szűrőn keresztül vezetik át, mely a kb 800nm feletti infrafény nagy részét elnyeli, illetve visszatükrözi. A szűrő maga egy kis üvegdarab, melyen egy nagyon vékony bevonat van, és tulajdonképpen az maga a szűrő.
Egy kis csavar eltávolítása után máris szé lehet kapni a kis webkamerát. Ez egy logiech kamera 640x480-as felbontással, 30 fps képfrissítéssel, manuális fókusszal.

IRkam1

Még két csavar után a fókuszáló lencse, és a tokja is lejött. Az érzékelőhöz nem szabad hozzáérni, és kerülni kell a szennyeződések rákerülését is.

IRkam2

A lencse tokon belül van maga az IR szűrő is, látni a pirosas színét. Sajnos ebben a kamerában két lencse közt helyezkedik el, így igazán nehézkes a hozzáférés, mivel a lencsék ragasztva vannak, és műanyagok, tehát egy karc vagy kis repedés/deformáció a lencsén, és már használhtatlanná válik. Nagyon óvatosan kell kifeszíteni a külső műanyag lencsét.

IRkam3

A fókusztávolság állításához szükséges menetes távtartó eltávolítása után:

IRkam4

A belső lencse nehékes eltávolítása után (egy tűvel kb. 10 percbe telt). Nagyon jól látni a bevonatot az üvegdarabkán, ami nagyon könnyen le tud pattanni róla amúgy. Szóval ide sem árt némi óvatosság, ha a jövőben esetleg vissza kívánjuk helyezni.

IRkam5

Eltávolítva IR szűrő, visszahelyezve belső lencse. A sérülés nem befolyásolja a képet, mivel kívül esik a lencse közepétől. És most vissza az egész a helyére, kész van az 'operáció'.

IRkam6

Ehhez ne a legjobb, 20 ezer forintos webkameránkat áldozzuk fel, lehet kapni már 2 ezer forintért is használtan ilyen célra kamerát. Egy gyufa :

IRKAM-large

Videó

Ha azt szeretnénk, hogy a kamera csak az IR tartományra legyen érzékeny, akkor egy látható fényt szűrő tárgyat kell elérakni, mely az infrát átengedi. Ilyen pl. a floppy lemez belseje.

2006-2012   © Omega Labs