Ωmega Labs

Impulzusenergia

Nagy energiákat kondenzátorokkal lehet tárolni. Ugyan egy akkumlátor több energiát képes tárolni, de nem képes azt olyan gyorsan leadni mint egy kondenzátor. Sajnos ezt viszont házilag szinte lehetetlen elkészíteni, mivel rengeteg szigetelés, és fólia kell bele. Összehasonlításképp a Tesla tekercshez készült kondenzátorok átlagban 1-15J-osak, ezek az energiatároló kondenzátorok viszont legalább 500J, vagy afeletti energiával rendelkeznek. Kisebb kondenzátorokból is össze lehet ugyan állítani, de ez szintén nagyon-nagyon sok munka (akár több ezer darab kondi is kell) és nagyon drága mulatság, és ELKO-ból nem készülhet, mivel nagy a belső impedanciája, és nem impulzusra van tervezve. Elsősorban olaj-fólia kondenzátorok viselik ezt el. Nagyobb kondikat esetleg nagyfesz telepeken lehet találni, de általában nem adnak, amelyiket leselejtezik, eladják őket, vagy viszik a megsemmisítőbe. Neten (elsősorban eBay-on) hozzá lehet jutni viszonylag olcsón nagy kondikhoz, viszont a szállítási költségük (mivel elsősorban amerikában vannak, vagy angliában eladó kondik) 2-3x annyiba kerül mint maga a kondenzátor. Aki mégis venne, az elsősorban Maxwell, vagy Aerovox márkával fog találkozni. Esetleg még mikrosütőkondenzátorokból lehet szép kis bankot összerakni, de ahhoz sem könnyű hozzájutni (főleg hogy 100 darab kell abból is).
Impulzussal működik az un. quarter shrinker (zsugorító) ami egy tekercs segítségével össze tud zsugorítani pénzérméket, illetve fémtárgyakat. Nagyobb energiáknál szétrobban a tekercs, és széttépi a közte lévő tárgyat is.
Impulzus kell még a coilgunhoz, railgunhoz, egyéb robbantáshoz, nagy teljesítményű impulzusüzemű lézerekhez, esetleg fúziós kísérletekhez.

Az ilyen nagy energiák kapcsolásához nagyon nehéz beszerezni tirisztort, vagy bármi más félvezetős kapcsolót (nem is nagyon használnak legfeljebb mozdonytirisztort, vagy hasonló brutális dolgot), ezért elsősorban Trigatronnal, Thyratronnal vagy egyéb kapuzott szikraközzel kapcsolgatják a nagy energiákat. A nagy energiák alatt mega-giga-terrawattot értek, mivel akár 100kV-nyi feszültség és 100kA-nyi áramot is képesek gond nélkül kapcsolni. Ezek általában nagyon hasonló felépítéssel rendelkeznek, gyakorlatilag két egymással szembenéző elektróda (gömb, vagy valami kis nyílásszögű dolog) és közöttük egy gyújtást végző harmadik fém. Az atmoszférája lehet sima levegő, argon-oxigén, nitrogén, nagynyomású hidrogén stb. A lényege, hogy a hatalmas feszültségnek előionizálja a megteendő utat, így egyrészt kisebb a veszteség, másrészt elektromosan lehet -méghozzá nagyon kis teljesítményekkel- gyújtást szabályozni. Igen egyszerű és hasznos eszközök ezek.

                                                          1
Egy kondenzátor energiája : W = --- C * U
˛    [ J ] Joule
                                                          2


A váltóáramú feszültség egyenirányítva : Ucsúcs = Ueffektív * (1,41)

A kondenzátorok feszültségénél a biztonság kedvéért ne legyen nagyobb a trigatron gyújtófeszültsége.
Egy egyszerű trigatron:

trigatronF

Egy kis állvány az almarobbantáshoz.Érdemes valamivel körülvenni, mivel 20méteres körzetben senki sincs biztonságban az almacafatoktól.

almavillamosszek_small
almarobban1

Legelőször persze, ha hozzájut az ember egy ilyen kondenzátorhoz, meg kell vizsgálni, hogy jó-e.A nagy energiákat tároló kondanzátoroknál nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk a határértékeket.Első lépésként kapacitás vizsgálóval meg kell mérni a kapacitását, és összehasonlítani a ráírtakkal. Aztán próbatöltésnél fokozatosan szabad csak felmenni feszültségben. A kondenzátort a földtől teljesen el kell szigetelni, és egy-vagy kétutas egyenirányítással feltölteni, közben árammérő műszerrel nézni a nagyfeszültségű trafó primer oldalán az áramot. Ha folyamatosan egy adott áram folyik (ami nem a nyugalmi!) akkor az elég nagy baj, mivel azt mutatja, hogy a kondenzátor átvezet. Itt jön közbe a következő dolog, hogy a kondenzátoron lévő feszültséget kéne lemérni. Ehhez célszerű előtét ellenállást alkalmazni, vagy feszültségosztót a kisebb feszültségre tervezett műszereknél (pl. multiméter). Ha minden oké, akkor fel lehet menni a névleges feszültségig, ott biztonságosan használható, ha az eredeti céljához hasonlóan van igénybevéve a kondanzátor (impulzusüzem, folyamatosüzem stb). Lehetőség van a kondenzátorból a maximumot kihozni, azaz a próbafeszültségre feltölteni (általában 2x akkora, mint a névleges feszültség), viszont számolni kell azzal, hogy azt nem biztos hogy tolerálni fogja. És bizony ha nem, ott kő kövön nem marad, mivel ha belül van átütés, az olaj kigyulladhat, és nagyon hamar nagy nyomás keletkezik és az egész hatalmas kondenzátor szétrobban! Vigyázni kell továbbá a régebbi kondenzátorok olajára, mert lehet, hogy PCB-t tartalmaz, ami mérgező!
Ugye senki nem akar ilyen villanást a kezén/lábán látni? 800J

kondi800Jki
kondinagyszikraHI

Pneumatikus szikraközzel:

kondi1kJalura2
kondi1kJalura3
kondi1kJalura

Szilveszteri pukkantások. Alma, néhány század másodperccel robbanása előtt:

almazoldX

Rövidzár:

szikraszilB

2006-2012   © Omega Labs