Ωmega Labs

DVD író lézer - topik


5db 16x-os DVD író:

laser1c_small
lezervoros650

Az író fejek. A fejben 2 dióda található, az egyik a vörös dióda, mely a DVD lemezeket írja, és olvassa, a másik dióda a CD lemezeket írja, és olvassa. Előbbi 650nm (mélyvörös) a CD-s dióda 780nm (ez már infrának tekinthető). A két dióda közt külsőleg nincs különbség, mindkettő TO tokozású. Azt, hogy melyik dióda milyen hullámhosszt képvisel, úgy lehet megállapítani, hogy alacsony áram melett (30-50mA) járatjuk, és valami fehér lapra világítunk vele max 1 cm-re. A foltot (merthogy kiegészítő lencse nélkül nagy a széttartása) kell megvizsgálni sötétben. Ha látható vörös, akkor ez a dióda 650nm-es. Viszont ha nem vörös, akkor ez vagy az infra dióda, vagy rossz. Az infra dióda is 50mW körül van, a
650nm-es dióda 150mW-os. Az infra diódát -mivel a szem erre a hullámhosszra már szinte egyáltalán nem érzékeny- rakjuk el, ne foglalkozzunk vele. Ezt különösen ajánlom azoknak, akik teljesen kezdőként szeretnének lézerrel kísérletezni, ugyanis az anyagok, így a szem is, jobban nyeli el az infrát, mint a látható fényt, ami hőfejlődéssel jár. A szembe irányított infra tartományú fény így beleéget a szembe, amit élete hátra lévő éveiben is viselni fog az illető, aki rosszkor nézett rossz helyre. Nagyobb teljesítményeknél, vagy hosszabb behatás esetén azonnali vakságot is okozhat. Tehát, ha egy dióda nem világít, véletlenül se nézzünk közvetlen a dióda kimentébe! Az infra, ha gyenge, webkamerával, telefonkamerával, fényképezővel látható, ezek ugyanis kb 1000nm-ig látnak az infrába (infra szűrés nélkül akár ennek többszörösére is kitolható az érzékelt tartomány bővebb információ itt)
A 650nm is nagyon veszélyes természetesen, főleg ekkora teljesítmény melett. De a szem ezt már jól látja, így ha erős fény éri, akkor fizikai fájdalmat is okoz, mely jelzi, hogy hamar csökkentsük a fény intenzitását.
A DVD író fejek:

laser2a_small

Prizmák, tükrök:

laser3x_small

A DVD író fej legkülső lencséjével lehet jó hatásfokkal párhuzamosítani a nyalábot.
A diódát kizárólag áramgenerátorral szabad hajtani!!! Feszültséggenerátorról hajtva a dióda tönkre fog menni. A hűtésnek elég egy nagyobb alumíniumborda, de ügyeljünk, hogy a dióda háza jó termikus kapcsolatban legyen a nagyobb hűtőfelülettel. Amire még nagyon ügyelni kell, az az, hogy se a dióda kimenetét, se a lencsét ne fogjuk meg kézzel, mert utána a tisztítása rendkívül időigényes, és körülményes. Ha mégis megtörténik, akkor denaturált szesszel vagy ablaktiszító folyadékkal és puha, hegyes ronggyal lehet óvatosan tisztítani. A papírzsebkendő nem szerencsés megoldás, mivel megkarcolhatja a műanyag lencsét.
A kollimált nyaláb igen erősen éget. A fekete szigetelőszalag igencsak eregeti a füstöt, ha a lézerpont rákerül. A fehér dologra irányított lézerpont zavarja a szemet, így kerüljük, hogy közelről akár a pontra is nézzünk. Az emberi bőrt nem égeti, viszont ha fekete filccel egy pont van rakva rá, akkor rögtön füstöl szinte. Ezekből azt hiszem egyértelműen kiderül, hogy nem egy játékszerről van szó, amivel felvághatunk a haverok előtt, vagy ezzel próbáljuk a másik arcát kivilágítani. Továbbá autóra, repülőre, egyéb járműre szigorúan tilos világítani, ha ezt mégis megteszi valaki, és megtalálják akkor biztosan lesz pár nyugodt éve a rácsok mögöt. Szóval csak óvatosan!
Szigetelőszalag olvasztás
:

laser4e_small

Este, ködben (300mA) kb 150 méter hosszú nyaláb:

laser5k_small

Ha valami normál kivitelű, jó hatásfokú lézert szeretnénk belőle, akkor érdemes egy kis házat esztergálni neki, melybe a dióda bele van rögzítve, és a külső lencse/lencsék egy kis menetes fémgyűrűre vannak ragasztva (de nem pillanatragasztóval), így lehet állítani a nyaláb divergenciáját. Összességében egy hasznos, és ami a legfontosabb olcsó lézerről van szó, mely hobbi célokra elegendő.

Friss 2008.02.26

Szilícium-karbid ‘tükör’:

lezerdvdszet_small

Víz-effekt füsttel:

lezerdvdviz_small
lezerdvdviz2_small

Kollimálással kapcsolatos információk:
A fejben található lencsék segítségével is el lehet jó eredményt érni a következő módszerrel. A két (785 nm és 650 nm) dióda helyzete a fejben:

fej11_small

Először is a külső lencsét ki kell venni (lejebb van róla kép), mely után így fog mutatni a fej felülről:

felulrol11_small

A következő lépés az optikai rács kiszedése. Ezek nagyon apró alkatrészek, csak csipesszel lehet őket kipiszkálni:

optikairacs_small

Az optikai rács kiszedve:

optikairacs11mutatt_small

A nyalábok közti különbség:

lezerkollkulonb

A bizonyos külső lencse. Ez a lencse alkalmas önmagában is viszonylag jó kollimáláshoz. A komplett fejes kollimálásnál azonban nincs rá szükség:

lencsehasznal_small

A diódát és a lencséket nagyon óvjuk a párától, portól, zsíros kéztől és egyéb szennyeződésektől! A szennyeződést csak nagyon körülményesen lehet letisztítani róla. Ezt elvégezhetjük egy darab puha rongy és denaturált szesz (vagy ablaktisztító) segítségével, többször áttörölve a nedves résszel, majd gyorsan a tiszta száraz résszel.
A szennyeződés:

koszosdioda_small

Videó:
 

És végül a dióda bekötése (vörös a pozitív). A diódát max. 250mA-el érdemes hajtani.

lezerdiodadvdbekot_small

Friss (2008.06.15):
A lézernyaláb kollimálásához a HE fórumon ajánlottak egy remek kis optikát (tulajdonképpen egy lézermodul, amiben alapból van egy TO tokozású dióda, így azt csak ki kell cserélni) A HQ videónál vásárolható meg, véleményem szerint ideális a DVD lézerünkhöz. www.hqvideo.hu/info/hu/le_m0003-650.html

dvdlasermodul1_small
dvdlasermodul2_small
dvdlasermodullalv_small
dvdlasermodullalv2_small

Kevés füstben készült képek:

dvdlasermodullalkozel_small
dvdlaserfokusz_small
dvdlaserfokusz2_small

Youtube videó:
 

Friss 2009.02.10: Újfajta, profi lézermodult lehet kapni nálunk. TO18 diódát fogad, eltűri a nagy disszipációt produkáló diódákat is, fókuszt segítő fém ‘kupak’ van rajta, valamint könnyű cserélni a diódát benne. Ár : 3k, érdeklődni : collectorib kukac gmail pont com mailcímen.

modul1aa_small
modul2bb_small
modul3cc_small
modul4ff_small
modul5dd_small

2006-2012   © Omega Labs